Продукти:
- пипер
- сол
- 1 скилидка чесън
- 10 мл оцет
- 10 мл зехтин
- 20 мл коняк
- 8 скариди
- 200 г масло
- 2 яйца
- 16 бр. аспержи
- 1 кг телешко филе
1. Р а з т о п я в а м е м а с л о т о на бавен огън, к и п в а м е в о д а и н а р я з в а м е аспержите на еднакви парчета. Добавяме ги във врящата подсолена вода за 3 мин.
2. И з в а ж д а м е а с п е р ж и т е и ги потапяме в купа с лед и студена вода. Така запазват зеления си цвят.
3. П о ч и с т в а м е ф и л е т о от ципите и го нарязваме на порции по 250 г.
4. С о т и р а м е с к а р и д и т е с п р е с о в а н и я ч е с ъ н , коняка, сол и пипер.
5. За соса: разбиваме ж ъ л т ъ ц и т е и добавяме п о с т е п е н н о разтопеното масло. Б ъ р к а м е докато не получим к о н с и с т е н ц и я като майонеза, добавяме оцет и сол.
6. С л а г а м е з е х т и н а в сгорещен тиган и з а п е ч а т в а м е месото по 4-5 минути от всяка страна. Когато е готово, добавяме аспержите, сол и пипер. О с т а в я м е за около 5 м и н у т и м е с о т о да се отпусне.
7. С е р в и р а м е със с к а р и д и т е и соса.