вторник, 23 април 2024 г.

Рецепта за Баница с Пиле и Праз

Рецепта за баница с пиле



Съставки:

- 500 грама фило тесто

- 300 грама кюри или пилешко месо, нарязано на малки кубчета

- 1 голямо глава праз, нарязано на ситно

- 200 грама сирене по избор (например кашкавал, фета или сирене)

- 3 яйца

- 150 мл кисело мляко

- 100 мл олио

- Сол и черен пипер на вкус

- Масло за намазване

баница с пиле



 Инструкции:

1. Предварително загрейте фурната на 180 градуса Целзий (375 градуса Фаренхайт).

2. На средно огън, запържете пилешкото месо в голяма тиган с малко олио, докато стане златисто и се приготви наполовина.

3. Добавете нарязания праз към пилешкото месо и гответе за още няколко минути, докато празът омекне. Оставете сместа да се охлади.

4. В голяма купа разбийте яйцата заедно с киселото мляко, олиото, солта и черния пипер.

5. Намажете дъното на голяма тава с малко масло.

6. Поставете един лист фило тесто в тавата и го намажете с малко от яйчената смес.

7. Поставете пилешката и празовата смес върху фило тестото и поръсете с някои от избраното сирене.

8. Повтаряйте процеса, докато използвате всички съставки, като завършете със слой от сиренето.

9. Печете баницата в предварително загрята фурна за около 40-45 минути или докато стане златиста и хрупкава.

10. Извадете баницата от фурната и я оставете да се охлади за няколко минути преди да я сервирате.


Насладете се на тази вкусна и хрупкава баница с пиле и праз, която е перфектна за закуска, обяд или вечеря!