събота, 17 ноември 2018 г.

Т е л е ш к о ф и л е "О с к а р"

Т е л е ш к о   ф и л е   "О с к а р"

Продукти:
  1. пипер
  2. сол
  3. 1 скилидка чесън
  4. 10 мл оцет
  5. 10 мл зехтин
  6. 20 мл коняк
  7. 8 скариди
  8. 200 г масло
  9. 2 яйца
  10. 16 бр. аспержи
  11. 1 кг телешко филе
  Начин на приготвяне:

1. Р а з т о п я в а м е  м а с л о т о  на бавен огън,  к и п в а м е  в о д а  и  н а р я з в а м е  аспержите на еднакви парчета. Добавяме ги във врящата подсолена вода за 3 мин.

2. И з в а ж д а м е  а с п е р ж и т е  и ги потапяме в купа с лед и студена вода. Така запазват зеления си цвят.

3. П о ч и с т в а м е  ф и л е т о  от ципите и го нарязваме на порции по 250 г.

4. С о т и р а м е  с к а р и д и т е   с  п р е с о в а н и я  ч е с ъ н , коняка, сол и пипер.

5. За соса: разбиваме  ж ъ л т ъ ц и т е  и добавяме  п о с т е п е н н о  разтопеното масло. Б ъ р к а м е  докато не получим  к о н с и с т е н ц и я  като майонеза, добавяме оцет и сол.

6. С л а г а м е  з е х т и н а   в сгорещен тиган и  з а п е ч а т в а м е  месото по 4-5 минути от всяка страна. Когато е готово, добавяме аспержите, сол и пипер. О с т а в я м е  за около 5 м и н у т и   м е с о т о   да се отпусне.

7. С е р в и р а м е  със  с к а р и д и  т е  и соса.